Historiaa  
  Säännöt  
  Ajankohtaista  
  Uutisia (ent. vieraskirja)  
  Toimihenkilöt  
  Sukutapaamiset  
  Kuvia  
     
  Virossa 16.-20.5.2005  
                                                           
                                                           
  Niilon päiväkirja  
                                                           
  Muistiinpanoja isäni, Niilo Kairikon päiväkirjasta 1.1.1942 - 10.8.1942 (päiväkirja loppuu).  
                                                           
 

TAMMIKUU

1 pvä Olin Kihniöllä omieni luona lomalla, pienellä tosin, mutta sittenkin sain joulun olla "kotona". Tänä aamuna läksin klo 9 junassa pois, menin Vilppulaan Hattusille ja sieltä vasta pikavuorossa pohjoiseen jatkamaan sotahommia.
2 pvä Tulin illalla Kemijärvelle, jossa yövyin matkustajakoti Karppisessa.
3 pvä Tänään lähdin jatkamaan matkaa klo 10.00 aikana, ajoin Märkäjärvelle, jossa kävin parturissa ja unohdin pistoolini vielä sinne. Illalla klo 18.00 olin jo joukko-osastossani.
4 pvä Aamulla klo 8 maissa kuulin taas ensimmäiset ujellukset ja räjähdykset joulurauhan jälkeen. Muuten sanomaton ikävä kotiin.
5 pvä Ei mitään hommia. Läksin Ivanovin Mikan kanssa Alakurtilta saksalaisilta hakemaan viinaa. Mukana oli lomareissulta ostamani 4:t syylingit ja 3:t sukat, jotka vaihdoin Rommi- ja Aqvaviittipulloihin. 6pvä Aamulla klo 6 maissa pääsi ryssien partioleirialueemme taakse. Jouduimme tappeluun. 18 ryssää jäi tantereelle ,meiltä meni 2 miestä, eräs vanha sieviläinen työvelvollinen kaatui myös päivällä työpaikallaan. Illalla oli hyvä ruoka, 2 palasta leipää voinapin kanssa, vihanneskeitto ja korvike jälkiruuaksi. Siviilissä on tänään loppiainen, mutta ei täällä, vieläkö kuka meistä saanee viettää rauhallisen loppiaisen omaistensa parissa.
7 pvä Lähetin rahaa Jennylle ja Ullalle 2000:-. Illalla oli elokuvat parakissa ja olin sielläkin. Ihmeellistä tämäkin verrattuna viime sotaan, matkaa etulinjaan 4 km ja elokuvissa vaan saa käydä.
8 pvä Tänään otin vastaan kuljetusp. tehtävät SAK.3:ssa.
9 pvä Ei mainittavampaa.
10 pvä Saimme omena-annokset 5 kpl mieheen. Tänään sain myös pistoolini takaisin. Pakkasta - 34 astetta.
11 pvä Aamulla heräsimme tulipaloon, telttamme oli tulessa, saimme sammumaan kuitenkin. Tänään myös pommitettiin ilmasta taas pitkästä aikaa, mutta nyt ilman vaurioita.
12 pvä Taas menetyksiä porukassamme. Päivällä klo 12.30 yllätti ryssän partio 6 poikaa ja auton käsittävän työporukan ja tuhosi sen yhtä miestä lukuun ottamatta. Hän yksin pääsi tuomaan sanaa majapaikkaan, josta sitten läksi apumiehiä tapahtumapaikalle. Minä hyppäsin moottoripyörän selkään pikkuvaatteissani vaan ja kylmätin kasvoni ja oikean käteni samalla reissulla.
Siis tämä päivä maksoi meille 6 miestä ja auton.
13 pvä Hoitelin naamaani, joka oli turvoksissa kuin pölkky, kipu oli kova. Harmittaa jos jää jälkiä, mutta lääkäri lohdutti, ettei jää mitään muuta kuin hyvä oppi ajaessa moottoripyörällä tammikuussa.
14 pvä Saimme tiedon siirrosta, mutta minne, sitä ei tiedä kukaan. Tänään alkoi ajo ja lastaus junaan.
15 pvä Samaa muuttotouhua.
16 pvä Tänään saatiin kaikki lastattua, koko pataljoona ja yöllä klo ½ 12 läksi junamme Tuutsasta kohti tuntematonta. Arvailuja oli monenlaisia, mennäänkö Petsamoon, Kannakselle, Petroskoihin, vai minne?
17 -18-19 Matkalla vaan ja härkävaunuissa, suunta on kuitenkin kohti etelää.
20 pvä Aamulla klo 4.30 pysähtyi juna Lieksan asemalle ja purkaus alkoi. Kävin tänään jo Kauppisilla ja pito oli hyvä, syötiin, juotiin ja olinpa seuraavan yönkin siellä.
21 pvä Jatkui purkaus. Pistäydyin Nurmeksessa tänään, tai oikeammin Veran luona puntiksella. Hyväpä oli mennäkin, sillä Mäkisen Santtu oli tarkastavana poliisina. Olin yötä ja 22 päivän aamuna tulin pois.
23 pvä Alkoi kuljetus uuteen majapaikkaan, 200 km Lieksasta koilliseen. Lähetin kolonnan matkaan ja itse jäin Lieksaan. Tänään otettiin siteet pois naamasta. Kamalan näköinen olin, mutta kun lääkäri nylki, niin jo tuli paljon siistimmäksi. Illalla kävi elokuvissa Santun kanssa.
24 pvä Lieksassa edelleen.
26 pvä Läksin Lieksasta ja vein mennessäni kapt. Karvosen uuteen leiripaikkaan.
27 pvä Kovat pakkaset jatkuu tänäänkin - 46 astetta eikä asuntoja vielä ole. Yön kyyhötimme teltassa, jossa oli 36 miestä. 28 pvä Lähdin taas Lieksasta kolonnan mukana.
29 pvä Tapasin Kauppisella Tellervon ja Riihelän Alman.
30 pvä Soitin Veralle Nurmekseen.
31 pvä Ei uutta. Pakkasta kovasti.

HELMIKUU

Alkoi pakkasena, ja
1 pnä oli pakkasta - 42 astetta, saa nähdä kuinka loppuu, reissaamme yhä edelleen tätä Lieksan - Tiiksjärven väliä.
4 pnä Kävin saunassa Lieksassa ja voi autuus sitä löylyä.
6 pnä Ryssä vierailee ahkerasti lentokoneillaan. Tänä aamuna jouduimme pommitukseen leirialueella. Majapaikkamme on jo tyydyttävässä kunnossa. 42 parakkia on pystytetty viikon aikana ja asunnot on kaikilla.
7 pnä Aamulla klo 7.30 tuli ryssä ja pommitti, oli juuri kirjoittamassa kirjettä Leolle Vilppulaan, kun koneet tuli päälle ja kova oli rytinä, 3 kuoli heti ja 8 haavoittui meikäläisiä. Jouduin lähtemään sairaita viemään Repolaan, matkalla kuoli 1 ja 4 pääsi hengissä. Tulin pois Repolasta ja siinä 12.00 lähdin kolonnan kanssa Lieksaan. Emme kerinneet mennä kuin 5 km, kun ryssä taas yllätti kolonnamme ja pommitti ja ampui 2 autoa ja 3 miestä. Surkea alku helmikuulla. Illalla tulimme Lieksaan ja menin taas Kauppiselle, jossa oli taas Santtu kaverinsa kanssa käymässä. Jäimme sinne yöksi ja yöllä taas pommitettiin Lieksaa. 2 hälytystä oli ja yksi pommitus.
8 pnä Aamulla tapasin Haapasalon, joka tuli Loimolasta ja meni Tolkkeeseen, jonne Kauppisen nais- väkikin " evakuoi" itsensä. Vein heidän tavaroitaan menomatkalla Nurmijärvelle.
9 pnä Tänään kävin Rukajärven kylässä ensimmäistä kertaa. Yksi kuljettajistamme, Mallinen, valitti kovaa vatsanpurua ja kun ei ollut varamiehiä, niin lähdin itse ajamaan. Matkalla sain kuulla, että Outrasenvaaran ja Rukajärven välillä on partiovaara ja nyt vasta arvasin Mallisen vatsavaivan. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Rukajärvi oli minulle yllätys. Ensiksi kylään mennessä komea, harvinaisen tuuhea kalmisto tien vasemmalla puolella ja tsasouna sen keskellä. Tien oikealla puolella järvi, heti alkaa tie nousta mäelle ja ollaan kylässä. Suuria kaksikerroksisia taloja tuhkatiheään ja iso riemuportti mäen päällä, tie jatkuu sen alitse Paatenaseen. Tällainen oli Rukajärvi ensi kertaa nähtyäni.
10 pnä Kaunis talvipäivä, pakkastakin vain - 12 astetta, järjestelin bensiinikortteja. Sain illalla paketin kotoa, lihamureketta ja kakkua. Keitin kahvin jäljellä olevista korvikkeista ja juhlin.
11 pnä Tänään kävin Lieksassa päiväseltään. Vein tupakkapaketit Haapasalolle 500 kpl, Kauppiselle 500 kpl ja Santulle 700 kpl. Soitin Veralle.
12 pnä Kaunis talvipäivä, komein tähänastisista tänä talvena, pakkastakin alle - 10 astetta vain.
13-14-15 Kauniita, lämpimiä talvipäiviä, lämpö siinä - 5 - -10 astetta. Helmikuu ei näytä olevan niin kova kuin alku näytti.
16 pnä Tänään saimme kuulla Shingaporen antautumisesta ja japanilaiset riisuivat britit aseista. Hyvä vaan, hyvä.
19 pnä Illalla klo 19.00 oli täällä " ikäväntorjuntapatterin" konsertti, mutta en kerennyt olla siellä kuin parin numeron ajan, kun oli lähdettävä erästä kuumepotilasta viemään Repolaan. Lähdin itse, kun en raskinut keskeyttää poikien juhlatuuria. Matkalla yllätti - vesisade - ja jääti lasit autosta aivan umpeen ja tien pinta oli ukin peili. Kelju reissu, matkaa 160 km.
20 pnä Kävin taas Repolassa Virran Studebakeria hakemassa. Tulomatkalla ostin Munjärveltä hirvenlihaa 8,200 kg a´30:-. Illalla sain paketin kotoa, paketin sisällä kirje, jossa Jenny kertoi mamman sairaudesta.
22 pnä Sain lomapaperit kuntoon ja illalla klo 23 otin Engströmin Alvan kyytiin ja tulin Lieksaan, matkalla räjähti rengas, josta oli seurauksena junasta myöhästyminen. Menin kuitenkin pohjoisen junaan ja ajoin Nurmekseen, jossa tapasin Veran, Paulin, lomalla olevan Erkin ja sitten uuden tuttavan Eirilän. Iltajunassa läksin matkalle Kihniöön. Joensuussa pistäydyin Ihatsulla ja otin sieltä Vihtorin paketit matkaani. Nyt oli pidettävä silmä kovana poliiseihin nähden, kun oli voita 7 kg ja hirvenlihaa saman verran mukana ja jos "pollarit" sen tiesivät, niin kyllä lomamatka keskeytyi. Matkalla tapasin Kauppisen Pekan ja hänen kanssaan sitten tulimme aina Haapamäelle asti.
24 pnä Illalla olin kotona klo 22.00. Jussi oli myös lomalla, mutta hän lähti pois jo 27 p:nä. Olin häntä saattamassa. Mamman sairauskin on jo paremmalla puolella.

MAALISKUU

5 pnä Lähdin pois lomalta ja tulin Vilppulan - Vihtarin - Viinijärven kautta. Vilppulassa vein vielä pukukankaan räätälille tehtäväksi.
8 pnä Olin Joensuussa.
9 pnä Taas perillä Tiiksjärvellä
21 pnä Oli hiihtokisat ja sain aliups.sarjassa ensimmäisen palkinnon 4 vrk lomaa. Ups.sarjan voitti vänrikki Liesina ja miehistön Tiirikka.
22 pnä Läksin lomalle Loimolaan.
23 pnä Klo 21 olin Loimolassa ensimmäistä kertaa Moskovan rauhan jälkeen. Oudoksi olivat menneet tutut paikat.
24 pnä Katselin paikkoja ja tapasin tuttuja. Kotona oli lottakanttiini, mutta korvikekuppiakaan ei tarjottu, vaikka kävinkin siellä pari kertaa.
25 pnä Illalla läksin pois Loimolasta.
26 pnä Olin Joensuussa ja ostin kesätakin itselleni 1400 mk. 30 pistettä ja lähetin sen kotiin.
27 pnä Olin taas "töissä".
31 pnä Vastaisena yönä pommitti ryssä parakin hajalle.

HUHTIKUU

2 pnä Taas ilmapommitus yöllä. Saksalaisten sairaala tuhoutui.
5 pnä 1 pääsiäispäivä. Tänään saimme korviketta maidon kanssa ja palan makkaraa.
6 pnä Kova ilmailupäivä. Ryssä yritti 36 koneella tulla ja pääsikin päälle pommittaen lentokenttää ja varuskuntaamme. Lentohalliin tuli täysosuma, mutta yhtään konetta ei ollut sisällä. Sitten meidän poikiamme oli soranajossa sorakuopalla, johon tuli myös täysosuma ja 7 miestä meni, mm. Ivanoff, Mikko haavoittui hiukan. Siis sellainen pääsiäinen.
7 pnä Tänään antautui eräs ryssän lentäjä vangiksi.
9 pnä Kävin Rukajärvellä autoja hakemassa. Olisimme saaneet 3 kpl molotowia, mutta otin vain kaksi, kolmannen ollessa kovin heikkokuntoisen. Matkalla valokuvasin erästä ryssän hävittäjää, joka oli tehnyt hätälaskun puolellemme.
10 pnä Yöllä kova ilmapommitus. Vein Novaja - Tiiksen sairaalaan kaksi haavoittunutta, tie oli kurjaa. Rukajärvellä tuli täysosuma kahteen korsuun myös tänä yönä.
11 pnä Taas yöpommitus, ilman vaurioita. Ryssät näyttävät ihmeitä tänä yönä. Eräs "Hurrigani" teki nimittäin pakkolaskun meidän kentälle, toinen laski viereen ja otti vioittuneen koneen lentäjät mukaansa. Näistä joutui toinen "matkustamaan" tason päällä maaten ja niin ne pojat lähtivät pimeässä oman it - tykkimme piipun edestä.
b Lähdin Lieksaan luovuttamaan Petsamon Nikkelin autoja. Kurasen tien takia oli tie suljettu ja jouduimme ajamaan Nurmeksen kautta. Olin yötä Länsimiehellä.
26 pnä Tulimme takaisin majapaikkaan. Pojat lentokentällä olivat tulleet juuri pommitusreissulta Muurmanskin radalta ja oli yksi kone saanut 63 luodinreikää itseensä. Lentäjälle oli sattunut olkapäähän ja leukaan, mutta poika toi vain koneen takaisin lähtökohtaansa.

TOUKOKUU

1 pnä Alkoi kovalla yöpommituksella, taas meni kaksi parakkia ja kolme bensiinitynnyriä syttyi tuleen, josta tuli hurja tulipalo. Eräs saksalainen "feldvebel" lähti juoksemaan metsään karkuun pommitusta, mutta juoksi itsensä miinaan.
3 pnä Tavoitti pahoinvointi minut.
4 pnä Olin ihan vuoteessa. Keripukin oireet, sanoi lääkäri.
9 pnä Nousin vuoteesta vasta ensimmäistä kertaa ylös.
10 pnä Lähti poikia maanviljelyslomalle ja minua harmitti, kun en päässyt. Mikä nyt eteen?
11 pnä Kirjoitin Jennylle, että hommaisi kunnalta joitakin papereita, että pääsisin lomalle ( Hän oli jo Loimolassa, käymässä vaan.)
18 pnä Tulikin komeasti kunnan leimoilla varustettu kirje, jossa seuraavanlainen sisällys: " Kers. N. Kairikko on saanut luvan siirtää perheensä Kihniöstä kotikuntaansa Suistamolle ja täytyy siirron tapahtua 20.5. - 20.6.42 välisenä aikana". No, tämä hyvä, minä lapun kanssa kiireesti esikuntaan komentajan puheille ja jo samana iltana oli lomalappu kädessä. Nyt ei enää keripukki vaivannut.
20 pnä Illalla tulin Loimolaan ja siellä alkoi sitten ne muuttotouhut, siivoukset ym. Seremoniat.
30 pnä Matkustin Jennyn kanssa Kihniölle tavaroita hakemaan.

KESÄKUU

4 pnä Illalla klo 22.57 lähdimme Kihniöstä pois koko meidän sukukunta.
6 pnä 5. - 6 p:n yön olimme Vihtarissa ja laitoimme vielä perunat maahan .Jenny, palvelustyttö, Eero ja minä suohon vaan kaivoimme.
7 pnä Olimme jo Loimolassa koko sakki klo 6.00 aamulla, ja siitä se elämä alkoi.
20 pnä Sitten loppui se lomani ja sekös vasta pirutti, voi samperi sentään.
21 pnä Olin taas yksikössäni takaisin ja sain kuulla merkillisen uutisen. Nimittäin tämän kuun 15 pnä oli tullut lomalta pataljoonamme tallimestari kers. Vanhanen, Mikko. Oli ottanut heti tultua kiväärin ja lähtenyt metsään, josta ei palannut eikä löydetty etsiskelyistä huolimatta. Epäiltiin hänen lopettaneen itsensä.
22 pnä Ilmapommitus. Tänä päivänä löytyi myös Vanhanen. Kapt. Karvanen löysi hänet erään lammen rannalta itsensä ampuneena. Illalla lähdimme Repolaan viemään Vanhasen ruumista ja yöllä tulimme pois klo 3.30 aikaan. Aamulla klo 5 - 6 välillä ajoi 2 autoa miinaan samalla tiellä. Onni suosi taas meitä, sillä olisimmehan yhtä hyvin me Ylispojan kanssa voineet ajaa miinaan.
26 pnä Ajoi taas eräs saksalainen kuljetusvaunu miinaan 2 kuoli 5 haavoittui.
27-28-29 Olin partiossa nämä 3 päivää. Näimme ainoastaan 2 ryssää emmekä niitäkään saaneet ammuttua.

HEINÄKUU

Tämän pitäisi olla nyt sitten se ennustettu rauhan kuukausi. Elämme odotuksen merkeissä. Siltä se ei kuitenkaan vaikuta ainakaan näin aluksi. Partiotoiminta on kerrassaan pelottavaa. Joka päivä menee poikia autoineen miinoihin ja väijytyksiin.
6 pnä Ryssät ampuivat eräästä lomalaisten autosta 11 miestä ja yhden lotan, 1 mies pääsi karkuun koko lastista. Lotta vielä tapettiin pistimellä.
7 - 8 p . Olin taas partiossa vapaaehtoisena, raskas reissu. Kaverini Havia sai antaa kalleimpansa isänmaalle tänään partiossa. Kohtalo oli epäsuopea hänelle, sillä nytkin minä olin lähempänä tuholaista kuin hän, mutta sittenkin oli hänen vuoronsa. Seuraava kaatunut oli samaisen Havian kaataja ja se oli viimeinen palvelus minulta hänelle.
10 pnä Taas kirjoitan tähän vihkoon, mutta mitään parempaa ei ole ja nämä partiouutiset väsyttää ja siis jätän niistä kertomatta.
12 pnä Kolonna panssaroitiin ja kulkee nyt panssariauto edessä ja toinen takana.
15 pnä Motitettiin Kiimasjärvellä ryssän sissipataljoona, josta nähtävästi nämäkin partiot olivat lähtöisin. Tämä Kiimasjärvi oli vallattu meikäläisille jo vuosi takaperin ja oli kylään asetettu vain 12 miehinen ilmavartio. Nyt kuitenkin ryssä otti kylän haltuunsa, tuhosi "varuskunnan" ja teki siitä sissikeskuksen edellä kerrotuin seurauksin.
17 pnä Ryssä yritti taas pommittaa, yksi hävittäjä vaurioitui kentällä ( Brustew)
20 pnä Tänään havaittiin suuri ryssänpartio, joka pyrkii tänne Tiiksjärven lentokentälle. Illalla oli oma partiomme jo kosketuksessa ja kaatui 7 poikaa meikäläisiä. Ryssiä pitäisi olla kaikkiaan n. 300 miestä. Olemme kaikki hälytysvalmiina. Tämä porukka muuten liikehtii tien Rukajärvi - Repola eteläpuolella, eikä niin kuin edelliset partiot pohjoispuolella.
22 pnä Yllätti oma partiomme ryssänpartion nuotiolla Munjärven kohdalla, tiestä vain 2 km pohjoiseen. Ryssiä jäi tanterelle 27 miestä ja 3 naista, 12 pääsi karkuun. Nämä olivat etupäässä suomalaisia yliloikkareita, jotka olivat menneet Venäjälle jo vuonna 1931 - 1932, silloin kun Suomessa oli pula-aika. Eräs meikäläinen poika tunsi aivan sattumalta erään ryssän entiseksi naapurikseen. Kalajoelta kotoisin olevaksi Laitiseksi. Naapuruus ei tullut kysymykseen, eikä tuomareita tarvittu tuomioita lukemaan rajan ylityksestä.
28 pnä Sattui tapaturma soramontulla, puu kaatui miehen päälle ja selvä tapaus, aivot oli ulkona, leikkaus onnistui ja potilas kuoli.
29 pnä Heräsimme kovaan pommisateeseen, kun kaksi Martinia ja 5 Mickgiä kylvi antimiaan.
31 pnä Tänään putosi eräs oma kone alas aivan kentän viereen. Kone tuhoutui ja lentäjä meni kahtia.

ELOKUU

1 pnä Elokuun 1.pvä valkeni sateisena ja harmaana, saapa nähdä, mitä se tuo tullessaan. Edellinen kuukausi kuitenkin toi pettymyksen, sillä siitä ennustetusta rauhasta ei ole tietoakaan.
2 pnä Tuli kentällemme kaksi uutta pommikonetta, toinen ryssiltä jatkosodassa saatu 2 - moottorinen ja toinen aivan uusi saksalainen, myös 2 - moottorinen.
4 pnä Taas ikävä sattuma on olla lentokentällä. Taas tipahti oma Bräster kentälle laskussa ja särkyi, mies onneksi pelastui.
6 pnä Ryssän partio ampui Tiiksjärvellä kalastamassa olleita saksalaisia veneeseen, kaksi kuoli ja 1 haavoittui. Maantiellä eivät ole uskaltaneet häiritä liikennettä pitkiin aikoihin. sillä huolto käy kolonnissa., 40 - 60 autoa ja hyökkäysvaunua molemmissa päissä.
7 pnä Panin loman vetämään, saa nähdä milloin pääsen.
10 pnä Oli taas rankka päivä. Ryssät tulivat jo aamulla herättämään 18 koneen voimalla. Toisesta aallosta pudotettiin 4 konetta aivan kentän liepeille. Koneet olivat aivan uusia amerikkalaisia panssaroituja taistelukoneita. Saivathan ne kyllä tuhoakin aikaan, mm. Kaksi Fokkeria tuhosivat ja muutamia miehiä. Myöhemmin päivällä pudotettiin vielä 2 ilmataistelussa, niin ettei se ryssä nytkään ilmaista reissua tehnyt.
Tänään muuten oli ryssillä " Prasnik rabotii" ( työn juhla ).

TIEDOKSI

Päiväkirjan viimeinen merkintä on 10.8.42. Sen jälkeen on vain tyhjiä sivuja. Vihkon loppuosa, johon päiväkirja on kirjoitettu, puuttuu kokonaan.

Olisiko tyhjien sivujen jälkeen päiväkirja jatkunut?
Miksi ahkera kirjoittaja lopettaa yht´äkkiä?
Mitä tapahtui?
Kysymykset jäävät vaivaamaan.

Päiväkirjamerkinnät tallennettu Kouvolassa maaliskuussa 2002

Ulla Romanainen (os.Kairikko)
Niilon tytär